Úvod / Choroby / Salmonelóza

Salmonelóza

SalmonelózaSalmonelóza je črevné infekčné ochorenie, ktoré je pomerne rozšírené a s obľubou sa vyskytuje v epidémiách. Nebýva v drvivej väčšine smrteľné, je však vcelku nepríjemné a časté, a preto by sme o ňom mali nejaké informácie mať. Aké sú príčiny tohto ochorenia, ako sa prejavuje, ako ho diagnostikovať a liečiť? Dôležitá je aj prevencia - viac podrobnosti sa dozviete v nasledujúcom článku.

Príčiny salmonelózy:  


Príčinou choroby je infekcia baktériou zvanou Salmonella enteritidis. Táto baktéria patrí do celej skupiny salmonel, ktoré spôsobujú aj veľa iných chorôb (napríklad brušný týfus). Salmonella enteritidis teda spôsobuje klasickú salmonelózu. Táto baktéria sa s obľubou nachádza v mlieku, vo vajciach a vo všetkých potravinách, ktoré vajcia obsahujú - najmä vo vaječných majonézach.

Dáte si v menej kvalitnej reštaurácii zemiakový šalát s majonézou a máte postarané. Patrí sa dodať, že dostatočná tepelná úprava akejkoľvek z týchto potravín salmonely ničí. Nákaza salmonelózou je teda z potravy.

Ak skonzumujeme potravinu obsahujúcu baktérie salmonely, dostanú sa do čreva a napadnú bunky črevnej steny - vzniká zápal.

Príznaky: 

Salmonelóza sa prejavuje horúčkou a hnačkami s riedkymi a vodnatými stolicami. Hnačkovitá stolica býva mierne zelená, môže obsahovať aj hlien alebo prímes krvi. Môžu sa vyskytovať aj bolesti brucha, nevoľnosť a vracanie. U ľudí s narušenou imunitou (napríklad chorí s AIDS) si však môžu salmonely dostať do krvi a rozšíriť po celom tele. V takom prípade vzniká závažná otrava krvi (sepsa), ktorá môže byť aj smrteľná.

Diagnostika salmonelózy: 

Pre potvrdenie choroby je dôležité mikrobiologické vyšetrenie vzorky stolice a nález salmonely. Informácie o nedávnom požití akejkoľvek podozrivej potraviny sú taktiež cenné.

Salmonelóza a prevencia: 

Základnou prevenciou je nejesť potraviny (najmä mliečne a vaječné výrobky) z menej dôveryhodných zdrojov, obzvlášť pokiaľ nie sú dostatočne tepelne upravené.

Liečba: 

Liečbu konkrétneho pacienta vykonávajú lekári infekčného oddelenia. Väčšinou stačí pokoj na lôžku a dostatočný príjem tekutín, aby sa predišlo dehydratácii chorého. Význam majú aj lieky prečisťujúce črevá, tzv. črevná dezinfekcia (napr. Endiaron a podobné lieky). U ťažšieho priebehu je možno podať aj antibiotiká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *