Úvod / Choroby / Rakovina žalúdka

Rakovina žalúdka

Rakovina žalúdka

Rakovina žalúdka je relatívne časté nádorové ochorenie, ktoré má oproti väčšine ostatných nádorov jednu zvláštnosť - celkový počet výskytu nádorových ochorení rastie, množstvo prípadov rakoviny žalúdka postupne klesá. Najvyšší výskyt tejto rakoviny na svete je v Japonsku, ale dôvod nie je celkom zrejmý.

Všeobecne o rakovine a jej formách, príčinách a liečbe si môžete prečítať v našom obsiahlejšom článku s názvom rakovina.

Rakovina žalúdka a jej príčiny:


Možných príčin existuje veľmi veľa. Istú úlohu hrá dlhodobo prebiehajúci zápal žalúdočnej sliznice, tzv. gastritída. Tá môže byť vyvolaná Helicobacterom pylori alebo zriedkavejšie autoimunitným procesom. Neznamená to však, že človek nakazený Helicobacterom musí dostať rakovinu žalúdka, to ani náhodou. Človek s Helicobacterom v žalúdku (asi 20-40% obyvateľov SR) má proste oproti neinfikovaným ľuďom len zvýšené riziko vzniku rakoviny a preventívna bezdôvodná liečba Helicobacterom sa nevykonáva.

Ďalší vplyv je v prijímanej potrave prichádzajúcej do kontaktu so sliznicou žalúdka. Nebezpečné sú údené a nasolené potraviny, slanina, alkohol a nedostatok ovocia a zeleniny. Rizikové je zrejme aj fajčenie a svoj vplyv má aj genetika.

Prejavy:

Rakovina žalúdka je zákerná v tom, že sa spočiatku nijako neprejavuje. Postupne sa môžu objaviť žalúdočné ťažkosti charakteru ako nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha, strata chuti do jedla a potom všeobecnými príznaky pokročilého nádorového procesu, ako je úbytok na váhe, únava, a pod.

Nádor môže slabo krvácať a pri dlhodobom trvaní tak môže spôsobiť chudokrvnosť. Pri masívnom krvácaní pri narušení niektorej väčšej cievy nádorom sa môže objaviť zvracanie krvi. Vo veľmi pokročilých štádiách môže hmota nádoru upchať tráviacu trubicu a potom chorý vyvráti každú potravu, ktorú skonzumuje.

Diagnostika:

Vo vyšetreniach má základnú úlohu gastroskopia, keď lekár nádorové tkanivo uvidí na vlastné oči a môže z neho klieštikmi odobrať aj vzorky na histologické vyšetrenie.

Rozsah nádoru, prerastanie do okolia a eventuálne aj napadnutie okolitých lymfatických uzlín hodnotíme u malých nádorov pomocou endosonografie. Dovyšetrenie ostatných orgánov dutiny brušnej je nutné - volíme ultrazvuk brucha, či ešte lepšie CT vyšetrenie.

Prevencia:

V prevencii je nutné sa sústrediť na riziko potravové. Nemá asi zmysel údené potraviny zakazovať, na to je údené až moc dobré. Rozhodne by sme odporučili to s jeho konzumáciou nepreháňať. Keď už si chceme nejaké to poriadne vyúdené mäso dať, odporúčam nejesť ho samotné, ale vziať si k nemu zeleninový šalát.

Vláknina obsiahnutá v zelenine napomôže tomu, aby potenciálne rakovinotvorné látky naším tráviacim traktom rýchlo prešli a nemali čas narobiť v ňom škody. Svoj význam určite má aj nepresoľovanie. K tomu možno odporučiť každodenný príjem ovocia, zeleniny, len mierne pitie alkoholu a zanechania fajčenia.

Rakovina žalúdka a jej liečba:

Ako obvykle je najúčinnejšia liečba chirurgická a spočíva v čiastočnom alebo úplnom chirurgickom odstránení žalúdka. Bohužiaľ sa nádor často objaví v štádiu, keď už nie je možná. V zálohe je chemoterapia, ktorá však ani zďaleka nedosahuje úspešnosti chirurgickej liečby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *