Úvod / Choroby / Potravinová alergia

Potravinová alergia

Potravinová alergia Potravinová alergia je stav, kedy vzniká alergická reakcia po požití niektorej potraviny. Býva relatívne častá, skoro každý z nás má nejaké potraviny na ktoré je alergický.

Vzhľadom na to, že sa tento text týka problematiky alergií, odporúčame ho prečítať spolu s textom o alergii, kde sú definované pojmy typu alergia, atopia, alergén a alergická reakcia.

Aké sú príčiny vzniku potravinovej alergie? Ako sa prejavuje a ako sa lieči? Všetko čo o nej potrebujete vedieť sa dočítate z nasledujúceho článku.

Príčiny potravinovej alergie:


Príčinou je alergická reakcia vzniknutá po kontakte s alergénom v potravine. A aké potraviny spôsobujú alergie? To je zle postavená otázka, na ktorú sa nedá dosť dobre odpovedať.

Každý človek je alergický na konkrétné potraviny, ktoré iným ľuďom nič neurobia a niektorí ľudia nie sú alergickí na žiadne potraviny. Napriek tomu existujú potraviny, na ktoré bývajú ľudia alergickí častejšie. Spadajú sem najmä potraviny exotickejšie a dovážané, ako je tropické ovocie.

Častejšie vznikajú alergie tiež na orechy, jahody, obilniny, mlieko, ryby a iné morské živočíchy a na niektoré typy korenín.

Prejavy:

Potravinová alergia sa môže prejavovať  rôzne a na jej základe môžu vznikať prakticky všetky choroby založené na alergickom podklade - astma (dýchavičnosť, pískanie pri výdychu, suchý kašeľ), žihľavka (červená svrbiaca vyrážka), alergický zápal spojiviek (začervenanie bielka, pálenie očí , opuch viečok), atopický ekzém a niekedy aj nebezpečný anafylaktický šok

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o potraviny, býva často postihnutý aj tráviaci systém. Jeho postihnutie alergickou reakciou môže byť rôzne - niekedy sa objavujú hnačky, niekedy sú príznaky úplne nenápadné (človek sa cíti divne, pociťuje nevoľnosť, môže ho trochu bolieť brucho a pod.) A o svojej alergii človek ani nevie.

Potravinová alergia súvisí aj s menej známym ochorením pažeráka zvaným eozinofilná ezofagitída.

Diagnostika:

Lekár by mal dotyčnému pomôcť zistiť, aká potravina u neho alergiu vyvoláva. Okrem toho možno vykonať ďalšie alergologické vyšetrenia.

Prevencia:

Hlavné je zistiť, aká potravina v nás vyvoláva alergickú reakciu a potom sa jej vyhýbať. To by malo stačiť.

Liečba:

Záleží na tom, ako sa potravinová alergia prejavuje a podľa toho ju liečime. Ak sú prejavy mierné (napríklad mierná žihľavka), nemusíme robiť nič. Pri obtiažnych prejavoch možno použiť protialergické lieky zo skupiny antihistaminík (napr. Zyrtec, Alerid, Zodac, Xados a iné). V prípade smrteľne nebezpečného anafylaktického šoku voláme rýchlu záchrannú službu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *