Úvod / Choroby / Listerióza

Listerióza

listeriózaListerióza je označením pre skupinu infekčných chorôb, ktoré majú rovnakého vyvolávateľa - baktériu známu ako Listeria monocytogenes [Listérija monocytogenes]. Týchto chorôb je mnoho, od banálnych až po život ohrozujúce. Zvláštne nebezpečenstvo predstavujú listérie pre tehotnú ženu. Našťastie sú v dnešnej dobe listériové infekcie stále vzácnejšie.

Príčiny listeriózy:


Listérie sú tyčinkové baktérie žijúce v tráviacom trakte mnohých zvierat a spôsobujú preto mnoho zvieracích chorôb. Listérie môžu však pomerne ľahko kontaminovať potraviny, najmä tie zvieracieho pôvodu - mlieko, syry, mäsové výrobky a pod. listérie zo zvieracieho trusu môžu však kontaminovať aj rastliny a zeleninu. K vlastnej nákaze človeka potom dochádza po zjedení kontaminovaných potravín a vstupom baktérie do nášho tráviaceho traktu. Listerióza sa sa zaraďuje do skupiny chorôb označovaných ako antropozoonózy, tj. choroby prenesené na človeka zo zvierat.

Prejavy listeriózy:

Listérie preniknú stenou tráviacej trubice, dostanú sa do krvného obehu a začnú sa šíriť po tele. Môže dôjsť k postihnutiu rôznych orgánov a podľa toho tiež rozlišujeme rôzne formy listériovej infekcie. Ako prvé sa zvyčajne objavujú príznaky ochorenia tráviacej sústavy ako je nevoľnosť, vracanie a hnačky. Tieto problémy sú často sprevádzané horúčkou. Krvou sa listérie dostávajú napríklad do pečene, srdca alebo mozgu a môžu tak vyvolať zápaly srdcovej svaloviny, hnisavé zápaly pečene alebo zápal mozgových blán (meningitídu). Najmä posledná spomínaná listeriová meningitída je značne nebezpečné ochorenie. Postupuje pomaly a prejavuje sa horúčkami, únavou, bolesťami hlavy, kŕčmi a v tých horších prípadoch poruchami vedomia a smrťou.

Zvláštnym nebezpečenstvom je listerióza u tehotnej ženy. Listérie napádajú placentu a následne aj tkanivá plodu. Dôsledkom infekcie je potom obvykle potrat. Týmto spôsobom zrejme ovplyvnili listérie aj anglickú históriu. Kráľovná Anna nebola schopná aj napriek 17 tehotenstvu donosiť jediné dieťa a ako príčina mnohých jej potratov sa predpokladá opakovaná infekcia listérií. 

Prevencia pred listeriózou:

Hlavné je zabrániť prenosu baktérie zo zvierat na človeka, tj. zabrániť tomu, aby človek zjedol potraviny kontaminované listériou. Samotnej kontaminácii sa síce nedá zabrániť vždy, správne vykonané tepelné spracovanie mäsových a mliečnych výrobkov však riziko nákazy minimalizuje. Veľkým míľnikom v boji s infekčnými chorobami bola v tomto ohľade pasterizácia mlieka.

Diagnostika listeriózy:

Listerióza sa príliš často prehliada, pretože je extrémne vzácna. Diagnózu možno urobiť kultivačne (tj. po získaní vzorky krvi v mikrobiologickom laboratóriu) alebo sérologickým vyšetrením krvi, kedy zisťujeme v krvi prítomnosť protilátok proti baktériám.

Liečba listeriózy:

Vzhľadom na to, že listéria je baktéria, sú hlavnou liečebnou možnosťou antibiotiká. Väčšinou sa používajú aminopenicilíny ako je ampicilín a niekedy sa kombinujú pre väčší efekt s aminoglykozidovými antibiotikami, ktorých najznámejším zástupcom je gentamicín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *