Úvod / Choroby / Kampylobakterióza

Kampylobakterióza

KampylobakteriózaKampylobakterióza je spôsobená Kampylobaktériami (Campylobacter), čo je druh špirálovitých baktérií, ktoré sú dobre známe infekčným lekárom ako relatívne častým pôvodcom hnačkových ochorení. Ako presnejšie sa táto choroba prejavuje, ako ju diagnostikovať a liečiť? Aké sú jej presné príčiny? Viac podrobnosti sa dozviete v nasledujúcom článku.

Príčiny kampylobakteriózy:


Kampylobaktery prežívajú v surovom mäse, dokážu prežiť aj teploty v chladničke. Baktérie sú likvidované iba dôkladnou tepelnou úpravou mäsa. Typickým zdrojom nákazy sú kupované grilované kurčatá, rizikový môže byť aj tatársky biftek.

Prejavy:

Po prieniku baktérie do tráviaceho traktu dochádza k postihnutiu sliznice tenkého a hrubého čreva. Rozvíja sa horúčkovité ochorenie, objavujú sa bolesti a kŕče brucha, typická je hnačka s krvou a hlienom v stolici.

Komplikácie:

Kampylobakterióza môže po svojom vymiznutí naštartovať niekoľko ďalších chorôb ako napríklad známu polyradikuloneuritídu Guillainov-Barrého, ktorá môže spôsobiť svalové obrny rôzneho rozsahu.

Diagnostika:

Okrem klasického pohovoru a fyzikálneho vyšetrenia lekárom je dôležité mikrobiologické vyšetrenie stolice v laboratóriu, kde sa potom kampylobaktérie podarí vykultivovať.

Prevencia pred kampylobakteriózou:

Hlavné je dodržiavať hygienické návyky a vyhýbať sa nedostatočne tepelne upravenému mäsu.

Liečba:

Základom je dostatok tekutín a prevencia dehydratácie. Podať možno aj niektoré šetrnejšie antibiotiká, ktoré skracujú a zľahčujú priebeh choroby. Dobre účinné sú najmä zlúčeniny rifaximín (napr. liek NORMIX) a klaritromycín (napr. liek Klacid). 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *