Úvod / Choroby / Horúčka omladníc

Horúčka omladníc

Horúčka omladnícHorúčka omladníc alebo horúčka šestonedieľok  je ochorenie zaujímavé už z historického hľadiska a je úzko späté s menom lekára I. F. Semmelweis, ktorý žil v 19. storočí. Horúčka omladníc znamená infekciu ženy krátko po pôrode, ktorá pomerne často spôsobila smrť rodičky.

Aké sú príčiny vzniku tejto horúčky? Ako sa prejavuje a ako sa dá liečiť? Všetko potrebné sa dočítate z nasledujúceho článku.

Príčiny:


Príčinou horúčky omladníc sú rôzne baktérie (typicky streptokoky), ktoré infikujú pôrodné cesty ženy. V čase I. F. Semmelweis ešte neboli informácie o bakteriálných ochoreniach, Semmelweis si však všimol výrazne vyššiu úmrtnosť žien, o ktoré sa starali medici a lekári, ktorí predtým pracovali na pitevniach a nákazu na ženy preniesli.

V snahe zabrániť prenosu choroby nútil Semmelweis lekára dezinfikovať si ruky, čo bolo v tom čase nesené so značnou nevôľou a Semmelweis o svoje miesto prišiel (podiel na tom mala však aj jeho komplikovaná povaha a konfliktné správanie). Výrazný pokles výskytu horúčky omladníc pri zachovávaní hygienických štandardov dal však Semmelweis za pravdu, rovnako tak aj následný objav bakteriálneho sveta Robertom Koch a Louis Pasteur.

Dodajme len, že uznania sa Semmelweis dočkal až s odstupom po svojej smrti, ku ktorej došlo v psychiatrickom ústave.

Prejavy:

Horúčka omladníc sa prejavovala vysokými horúčkami, hnisaním a celkovým zhoršením stavu ženy, ktorá pomerne rýchlo zomrela na následok sepsy a septického šoku.

Prevencia:

Základom prevencie je dodržiavanie základných hygienických opatrení ošetrujúcim personálom, čo výrazne znižuje riziko infekcie ženy. Akékoľvek zákroky počas pôrodu (cisársky rez, sceľovanie nastrihnutej hrádze, a pod.) sa vcelku pochopiteľne musia vykonávať za sterilných podmienok.

Liečba:

V 19. storočí nebola terapia prakticky možná. V dnešnej dobe sa už horúčka šestonedieľok v civilizovanom svete takmer nevyskytuje. Ak sa predsa len vyskytne, potom je liečená antibiotikami a udržiavaním základných životných funkcií (kyslík, hydratácia, apod.).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *